Jakie produkty można ozonować?

Jakie produkty można ozonować?

ozonowanie winogron

Procesy technologiczne związane z przygotowaniem wielu wyrobów wymagają zachowania restrykcyjnych reżimów sanitarnych. Kluczową sprawą będzie więc w ich przypadku pozbywanie się wszelkiego rodzaju zagrożeń mikrobiologicznych. Jedną z opcji wybieranych szczególnie często okazuje się stosowanie przemysłowych generatorów ozonu. Przekonajmy się, co daje ich użycie i sprawdźmy, gdzie są one najpopularniejsze.

Czym jest ozonowanie?

Ozonowanie to proces polegający na wytwarzaniu cząsteczek trójatomowego tlenu i wystawianie na jego działanie poszczególnych substancji. Ozon jest tworzony dzięki wysokoenergetycznym wyładowaniom elektrycznym zachodzącym przy stosowaniu szczególnie wysokiego napięcia, tzw. wyładowaniom koronowym. Prowadzą one do powstawania cząsteczek, w których zamiast dwóch atomów tlenu znajdują się aż trzy. Układ taki jest jednak niestabilny, ponieważ wykazuje wysoką reaktywność. Dodatkowy tlen szybko reaguje więc z innymi związkami chemicznymi, prowadząc do ich utlenienia. W ten sposób łatwo można pozbywać się m.in. nieprzyjemnych zapachów, eliminować bakterie, niektóre wirusy, a ponadto niszczyć formy przetrwalnikowe grzybów czy oddziaływać na bardziej złożone organizmy w tym choćby pierwotniaki.

Gdzie korzysta się z ozonowania?

Procesy ozonowania są powszechnie stosowane w przetwórstwie spożywczym. Dają one możliwość skutecznego i szybkiego uzdatniania wody, dezynfekowania instalacji, a także pozbywania się zanieczyszczeń chemicznych i organicznych z poszczególnych wyrobów. Ozonowanie sprawdza się np. przy produkcji napojów, w przetwórstwie mięsa, podczas wytwarzania jego przetworów, a także nabiału. Będzie przydatne na różnych etapach obróbki od przygotowania surowców po pakowanie gotowych produktów. Mniej lub bardziej rozbudowane instalacje do ozonowania montuje się więc w wielu zakładach z tej branży.