Instalacje ozonowania w przemyśle spożywczym

Przygotowaliśmy szeroki wybór urządzeń służących do ozonowania żywności. Produkujemy specjalistyczne maszyny, które z powodzeniem sprawdzą się w punktach gastronomicznych, zakładach produkcyjnych w branży spożywczej i przetwórczej, a także prywatnych lokalach mieszkalnych. Nasze urządzenia do ozonowania żywności skutecznie usuwają zanieczyszczenia biologiczne, chronią przed rozwojem pleśni i bakterii, a także przedłużają żywotność mięsa, owoców, warzyw i innych produktów spożywczych.

Nasza oferta obejmuje również projektowanie i sprzedaż instalacji ozonowania w przemyśle spożywczym. Tworzymy funkcjonalne koncepcje z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb i oczekiwań konkretnego Klienta. Bierzemy pod uwagę specyfikę działalności i warunki przestrzenne obiektu. Wykonane przez nas instalacje ozonowania w przemyśle spożywczym odznaczają się wysoką jakością, wydajnością i trwałością oraz są całkowicie bezpieczne w użytkowaniu. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technologii i materiałów najwyższej klasy możemy zagwarantować, że posłużą przez wiele lat, zachowując pełną funkcjonalność. Działamy kompleksowo i możemy produkujemy także profesjonalne urządzenia do ozonowania pomieszczeń.
Naszą ofertę z zakresu sprzętu do ozonowania żywności kierujemy zarówno do osób prywatnych, jak i przedsiębiorców, zajmujących się produkcją, przechowywaniem czy transportem produktów spożywczych.

Naszą ofertę z zakresu sprzętu do ozonowania żywności kierujemy zarówno do osób prywatnych, jak i przedsiębiorców, zajmujących się produkcją, przechowywaniem czy transportem produktów spożywczych.

Czym jest ozonowanie żywności?

Ozonowanie żywności jest w zamyśle i skutkach podobne do ozonowania pomieszczeń, wody czy wnętrza samochodu. Użycie ozonu ma za zadanie dezynfekować i usuwać nieprzyjemne zapachy, stąd jego duża popularność w przemyśle spożywczym, gdzie wykorzystuje się urządzenia do ozonowania chłodni. Oczywiście są na to inne sposoby, jednakże ozon jest po prostu alotropową odmianą tlenu. Przez to określa się go też czasem mianem „aktywnego tlenu”. Oznacza to, że mamy do czynienia z czymś, co powszechnie występuje w naszym codziennym życiu. Ozon można poczuć np. w trakcie wyładowań atmosferycznych. Z tego też względu jego użycie – o ile postępuje się zgodnie z zaleceniami, wykorzystując dedykowany ozonator do żywności – jest w pełni bezpieczne. Właściwości dezynfekcyjne O3 są też w wielu przypadkach dużo lepsze niż np. popularnego chloru. Aktywny tlen w zetknięciu z żywnością usuwa z niej wszelkie niepożądane bakterie czy pleśnie, powstałe w trakcie przechowywania oraz transportu. Dzięki temu ozonowanie warzyw i owoców jest tak skuteczne. Nie wpływa też negatywnie na ich smak oraz zapach.

owoce
warzywa

Trójcząsteczkowy tlen, czyli po prostu ozon, jest niezwykłym gazem, który pełni wiele ważnych funkcji w przemyśle. Świetnie nadaje się do dezynfekcji pomieszczeń i produktów, a także do usuwania niepożądanych zapachów. Jednym z jego zastosowań jest również kilkuminutowy proces, jakim jest ozonowanie owoców i warzyw oraz mięsa, pozwalający na usunięcie z nich wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń biologicznych. Jak łatwo się domyślić, magazynowanie i transport tych produktów nie należą do sterylnych procesów. Aby zapobiec zepsuciu się i zanieczyszczeniu jedzenia w trakcie przewożenia, najlepiej jest wykorzystać bezpieczne urządzenie do ozonowania żywności, które nie tylko zabezpieczy produkty przed rozwinięciem się pleśni i bakterii, ale także wydłuży ich żywotność. Do utrzymania jedzenia w sterylnych warunkach przydaje się naturalnie występujący w przyrodzie gaz, więc ozonowanie mięsa, owoców czy warzyw z powodzeniem nazwać można ekologiczną metodą. Jak wiemy, ozon znajduje też zastosowanie przy oczyszczaniu wody pitnej, można więc przyjąć, że ozonowanie żywności jest dla nas procesem bezpiecznym. Efekty w postaci czystego biologicznie jedzenia niosą za sobą wiele korzyści.

Na czym polega ozonowanie żywności?

Proces ozonowania żywności w swej idei jest bardzo prosty. W przypadku typowo domowych zastosowań używany jest zazwyczaj ozonator żywności w formie niewielkiego urządzenia z rurką, której końcówkę umieszcza się w naczyniu wypełnionym wodą. Do wody wkłada się produkty spożywcze, które chcemy oczyścić. Możliwe jest więc ozonowanie owoców, warzyw, mięsa, ryb, etc. Gdy ozonator żywności zostanie już uruchomiony, urządzenie należy zakryć pokrywką. Ozon z jednej strony ma pozytywne właściwości, jednakże jego wysokie stężenie w powietrzu może wywoływać senność, bóle głowy i podrażnienie błon śluzowych. Warto się więc zabezpieczyć.

Ozonowanie owoców, warzyw czy mięsa trwa około 10 minut i nie jest absorbujące. Jako że ozon to po prostu trzy cząsteczki tlenu, woda pozostała po tym procesie nie jest toksyczna bądź szkodliwa dla środowiska. Nie należy jej jednak pić, szczególnie chwilę po zakończeniu procesu. Można więc śmiało stosować ozonator do żywności, którą spożywa się na co dzień. Ozonowanie owoców i warzyw będzie dużo skuteczniejsze, niż zwykłe mycie ich pod strumieniem bieżącej wody. Z pewnością zużyje się jej też mniej podczas całego cyklu. Proces z powodzeniem można zaliczyć do tych najbardziej sprzyjających zdrowiu, ponieważ nie powoduje wytrącania się chemicznych substancji, dzięki czemu np. ozonowanie mięsa zapobiega wszelkim groźnym zakażeniom.

winogrona
owoce morza

Czy ozonowanie żywności jest bezpieczne?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, O3 używany w procesie ozonowania żywności jest naturalnie występującą alotropową odmianą tlenu. Ozonowanie jedzenia jest więc procesem w pełni bezpiecznym, ekologicznym i nie narażającym człowieka na utratę zdrowia. Jeśli wszelkie czynności wykonujemy zgodnie z zaleceniami producenta, to nie ma szans na żadne zagrożenie. Ozon jest bezpieczny dla żywności. Pozwala usuwać z niej wszelkie niepożądane bakterie, wirusy i grzyby. Ozonator żywności świetnie radzi sobie również z pestycydami, fosforanami, azotanami, różnymi zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi oraz konserwantami. Dzięki temu nie mogą one oddziaływać na zdrowie konsumentów. Dlatego szczególnie zalecane jest ozonowanie warzyw i owoców, na których substancje te występują najczęściej. Poprawia ono również smak produktów i pozwala na ich dłuższe przechowywanie (owoce po ozonowaniu można umieścić w zamrażalniku). Jeżeli wykorzystujemy ozonator do żywności z zewnętrznym naczyniem do wprowadzenia rurki, to należy jedynie pamiętać o jego przykryciu. Pozwoli to uniknąć negatywnych skutków ubocznych podwyższonego stężenia ozonu we wdychanym powietrzu.

Jakie produkty spożywcze można ozonować?

Ozon w przemyśle spożywczym ma szerokie zastosowanie. Prawdopodobnie większość produktów spożywczych, które przyjdą Państwu na myśl, a które wymagają wcześniejszego umycia, można poddać działaniu trójcząsteczkowego tlenu. Ozonowanie żywności zawsze jest dużo skuteczniejsze niż zwykłe mycie wodą z kranu, które w wielu przypadkach i tak trwa zbyt krótko. O jakich produktach mowa? Są to np. owoce oraz warzywa, równie popularne jest ozonowanie mięsa i ryb, a także wszystkiego o strukturze pozwalającej na dłuższy kontakt z wodą. Proces ten nie jest uciążliwy, a wykonywanie go niesie za sobą wiele korzyści. Niewątpliwie jedną z nich jest to, że posiłki staną się dzięki niemu zdrowsze i smaczniejsze. Jeśli rozważają Państwo zakup urządzenia do ozonowania żywności do swojego domu, firmy lub zakładu przemysłowego, serdecznie zapraszamy do kontaktu. Wybierzemy takie, które spełni wszystkie Państwa oczekiwania. Znajdują u nas także popularne wśród restauratorów profesjonalne urządzenia do ozonowania chłodni, które sprawdzą się we wszelkiego rodzaju zakładach produkcyjnych, a także większych i mniejszych lokalach gastronomicznych.

Czemu ozonowanie żywności jest tak ważne?

Jedzenie po odpowiedniej dezynfekcji staje się wolne nie tylko od brudu czy wirusów, ale także od bakterii i drobnoustrojów, w tym roztoczy. Aby przeprowadzić taki proces właściwie, potrzebny jest profesjonalny ozonator do żywności. Obecnie zwraca się szczególną uwagę, by zarówno przestrzeń, w której przechowuje się produkty spożywcze, jak i same zapasy przeznaczane do konsumpcji były sterylne. Ozonowanie owoców i warzyw mogłoby się na pierwszy rzut oka wydawać czynnością niemożliwą. Jednak przy użyciu profesjonalnego sprzętu staje się nie tylko łatwe, ale też coraz bardziej powszechne. Ozonator żywności to urządzenie, z którego korzysta dziś niemal każdy dystrybutor popularnych produktów spożywczych. Sprzęty stosowane są także przez punkty gastronomiczne. Ozonowanie mięsa to w tej branży jedno z ważniejszych działań, dzięki któremu pozbawia się je zanieczyszczeń metalicznych, hormonów, antybiotyków, mikroorganizmów i związków chemicznych służących do jego konserwacji. Taką czynność można z powodzeniem wykonywać też w domu, przygotowując zarówno mięsne, jak i jarskie potrawy.

Ozon w przemyśle spożywczym

Ozon pozwala zwalczać pleśń, bakterie i grzyby, dzięki czemu jego zastosowanie w branży spożywczej i przetwórczej jest tak szerokie i jednocześnie pożądane. Trójcząsteczkowy tlen obniża straty podczas magazynowania i transportu żywności. Nie stwierdzono negatywnego wpływu ozonu na jakość żywności, dzięki czemu tak dużą popularnością cieszą się obecnie urządzenia do ozonowania w przemyśle spożywczym. Nie tylko radzą one sobie z brudem i drobnoustrojami obecnymi na żywności, ale także pozbawiają je szkodliwych związków nabytych w procesie konserwowania. Ozonator spożywczy to urządzenie niezawodne i bezpieczne. Sprawia ono, że produkty żywnościowe zyskują na jakości, dlatego staje się coraz powszechniejszy w zakładach przetwórstwa.

Ozonowanie żywności w szpitalach

Ozon posiada szereg właściwości wykorzystywanych w medycynie. Ozonowanie stanowi niezwykle ważny element wielu dziedzin medycyny, począwszy od stomatologii, ginekologii, poprzez dermatologię i leczenie zmian skórnych, aż po leczenie efektów cukrzycy. Ozonator spożywczy jest także sprzętem polecanym przez środowiska medyczne jako najbezpieczniejsza metoda dezynfekcji żywności podawanej chorym w szpitalach. Trójcząsteczkowy tlen jest również gazem wykorzystywanym do dezynfekcji sal operacyjnych, gabinetów lekarskich, sal chorych i innych pomieszczeń medycznych.