Ozonowanie żywności

Trójcząsteczkowy tlen, czyli po prostu ozon, jest niezwykłym gazem, który pełni wiele ważnych funkcji w przemyśle. Świetnie nadaje się do dezynfekcji pomieszczeń i produktów, a także do usuwania niepożądanych zapachów. Jednym z jego zastosowań jest również kilkuminutowy proces, jakim jest ozonowanie owoców i warzyw oraz mięsa, pozwalający na usunięcie z nich wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń biologicznych. Jak łatwo się domyślić, magazynowanie i transport tych produktów nie należą do sterylnych procesów. Aby zapobiec zepsuciu się i zanieczyszczeniu jedzenia w trakcie przewożenia najlepiej jest wykorzystać bezpieczne urządzenie do ozonowania żywności, które nie tylko zabezpieczy produkty przed rozwinięciem się pleśni i bakterii, ale także wydłuży ich żywotność. Do utrzymania jedzenia w sterylnych warunkach przydaje się naturalnie występujący w przyrodzie gaz, więc cały proces tego typu dezynfekcji z powodzeniem nazwać można ekologicznym. Jak wiemy, ozon znajduje też zastosowanie przy oczyszczaniu wody pitnej, można więc przyjąć, że ozonowanie jedzenia jest dla nas procesem bezpiecznym. Efekty w postaci czystej biologicznie żywności na pewno przyniosą Ci wiele korzyści.

Czym jest ozonowanie żywności?

Jeśli samo zagadnienie wykorzystania trójcząsteczkowego tlenu jest Ci obce, to wiedz, że ozonowanie żywności jest w zamyśle i skutkach podobne do ozonowania pomieszczeń, wody czy wnętrza samochodu. Użycie ozonu ma za zadanie dezynfekować i usuwać nieprzyjemne zapachy, stąd jego duża popularność w przemyśle spożywczym, gdzie wykorzystuje się urządzenia do ozonowania chłodni. Oczywiście są na to inne sposoby, jednakże ozon jest po prostu alotropową odmianą tlenu. Przez to określa się go też czasem mianem „aktywnego tlenu”. Oznacza to, że mamy do czynienia z czymś, co powszechnie występuje w naszym codziennym życiu. Ozon możesz poczuć np. w trakcie wyładowań atmosferycznych. Z tego też względu jego użycie – o ile robisz wszystko zgodnie z zaleceniami, wykorzystując dedykowany ozonator do żywności – jest w pełni bezpieczne dla Ciebie i otoczenia. Właściwości dezynfekcyjne O3 są też w wielu przypadkach dużo lepsze niż np. popularnego chloru. Aktywny tlen w zetknięciu z żywnością usuwa z niej wszelkie niepożądane bakterie czy pleśnie, powstałe w trakcie przechowywania oraz transportu. Dzięki temu ozonowanie warzyw i owoców jest tak skuteczne. Nie wpływa też negatywnie na ich smak oraz zapach.

Na czym polega?

Proces ozonowania żywności w swej idei jest bardzo prosty. W przypadku typowo domowych zastosowań używany jest zazwyczaj ozonator żywności w formie niewielkiego urządzenia z rurką, której końcówkę umieszcza się w naczyniu wypełnionym wodą. Do wody wkłada się produkty spożywcze, które chcemy oczyścić. Możliwe jest więc ozonowanie owoców, warzyw, mięsa, ryb, etc. Po uruchomieniu urządzenia zakrywa się pojemnik z wodą pokrywką. Ozon z jednej strony ma pozytywne właściwości, jednakże jego wysokie stężenie w powietrzu może wywoływać senność, bóle głowy i podrażnienie błon śluzowych. Warto się więc zabezpieczyć. Ozonowanie owoców, warzyw czy mięsa trwa około 10 minut i nie jest absorbujące. Jako że ozon to po prostu trzy cząsteczki tlenu, woda pozostała po tym procesie nie jest toksyczna bądź szkodliwa dla środowiska. Nie należy jej jednak pić, szczególnie chwilę po zakończeniu procesu. Możesz więc śmiało poddawać temu procesowi żywność, którą spożywasz na co dzień. Ozonowanie owoców i warzyw będzie dużo skuteczniejsze, niż zwykłe mycie ich pod strumieniem bieżącej wody. Z pewnością zużyjesz jej też mniej podczas całego cyklu. Proces z powodzeniem można zaliczyć do tych najbardziej sprzyjających zdrowiu, ponieważ nie powoduje wytrącania się chemicznych substancji, dzięki czemu np. ozonowanie mięsa zapobiega wszelkim groźnym zakażeniom.

ozonowanie jedzenia

Czy ozonowanie żywności jest bezpieczne?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, O3 używany w procesie ozonowania jest naturalnie występującą alotropową odmianą tlenu. Ozonowanie jedzenia jest więc procesem w pełni bezpiecznym, ekologicznym i nie narażającym człowieka na utratę zdrowia. Jeśli wszelkie czynności wykonujemy zgodnie z zaleceniami producenta, to nie ma szans na żadne zagrożenie. Ozon jest bezpieczny dla żywności. Pozwala usuwać z niej wszelkie niepożądane bakterie, wirusy i grzyby. Ozonator żywności świetnie radzi sobie również z pestycydami, fosforanami, azotanami, różnymi zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi oraz konserwantami. Dzięki temu nie mogą one oddziaływać na zdrowie konsumentów. Dlatego szczególnie zalecane jest ozonowanie warzyw i owoców, na których substancje te występują najczęściej. Poprawia ono również smak produktów i pozwala na ich dłuższe przechowywanie (owoce po ozonowaniu można umieścić w zamrażalniku). Jeżeli wykorzystujemy ozonator do żywności z zewnętrznym naczyniem do wprowadzenia rurki, to należy jedynie pamiętać o jego przykryciu. Pozwoli to uniknąć negatywnych skutków ubocznych podwyższonego stężenia ozonu we wdychanym powietrzu.

Jakie produkty spożywcze można ozonować?

Generalnie większość produktów spożywczych, które przyjdą Ci na myśl, a które wymagają wcześniejszego umycia, można poddać działaniu trójcząsteczkowego tlenu. Ozonowanie żywności zawsze jest dużo skuteczniejsze, niż zwykłe mycie wodą z kranu, które w wielu przypadkach i tak trwa zbyt krótko. O jakich produktach mowa? Są to np. owoce oraz warzywa, równie popularne jest ozonowanie mięsa i ryb, a także wszystkiego o strukturze pozwalającej na dłuższy kontakt z wodą. Proces ten nie jest uciążliwy, a wykonywanie go niesie za sobą wiele korzyści. Niewątpliwie jedną z nich jest to, że posiłki staną się dzięki niemu zdrowsze i smaczniejsze. Jeśli temat Cię zainteresował i chciałbyś zakupić urządzenie do ozonowania żywności do swojego domu, firmy lub zakładu przemysłowego, serdecznie zapraszamy do kontaktu z nami. Wybierzemy takie, które spełni wszystkie Twoje oczekiwania. Znajdziesz u nas także popularne wśród restauratorów profesjonalne urządzenia do ozonowania chłodni, które sprawdzą się we wszelkiego rodzaju zakładach produkcyjnych, a także większych i mniejszych lokalach gastronomicznych.