Rola ozonowania w przemyśle spożywczym

Rola ozonowania w przemyśle spożywczym

Warzywa

Przedsiębiorcy działający w obrębie branży spożywczej często mierzą się z problemem dotyczącym tego, w jaki sposób poprawić wygląd i walory smakowe oferowanej klientom żywności bez stosowania chemikaliów i sztucznych substancji myjących, które nie zawsze mają korzystny wpływ na środowisko. Osoby doświadczone w pracy z artykułami spożywczymi przeznaczonymi do szybkiego spożycia wiedzą bowiem, że wymagają one nie tylko odpowiednich sposobów mycia czy przechowywania, ale także zabezpieczania przed bakteriami. Idealnym sposobem na zapewnienie produktom świeżego wyglądu i utrzymanie ich w idealnej czystości jest zastosowanie nowoczesnych ozonatorów. Zakup ten stanowi prawdopodobnie najważniejszą inwestycję z punktu widzenia ochrony żywności przed obecnością wirusów, bakterii oraz chorobotwórczych pleśni. Może to znacznie wydłużyć zdatność do spożycia np. świeżo zerwanych warzyw czy owoców.

Dlaczego tak ważne jest ozonowanie produktów spożywczych?

Zbyt wysokie temperatury latem sprawiają, że niezabezpieczona odpowiednio żywność staje się pożywką dla bakterii oraz pleśni. Często obsiadają ją także muszki owocówki lub inne owady. Zdarza się, że nawet po jednym dniu upału jedzenie nie nadaje się już do skonsumowania. Najlepiej wiedzą o tym rolnicy, producenci artykułów ekologicznych oraz sprzedawcy świeżej żywności. Klient zawsze chce otrzymać produkty o nieskazitelnym wyglądzie oraz smaku. W utrzymaniu towaru w dobrej kondycji — również wizualnej — pomóc może ozonowanie owoców lub innych artykułów spożywczych. Służą do tego łatwe w obsłudze, niezwykle skuteczne i wydajne ozonatory. Generują one odpowiednią ilość trójcząsteczkowego tlenu, który szybko rozprawia się ze szkodliwymi związkami i chorobotwórczymi drobnoustrojami na powierzchni żywności. Doskonale sprawdzą się także jako sprzęt do takich procesów jak ozonowanie mięsa. Ono również wymaga szczególnych warunków przechowywania i mycia. Ta metoda może skutecznie zapobiec zakażeniom i zatruciom pokarmowym w wyniku spożycia zanieczyszczonego produktu.

Ozonowanie warzyw i owoców — skuteczne i ekologiczne

Ozon stanowi jedną z najskuteczniejszych metod dezynfekcyjnych. Jest naturalny i ekologiczny znacznie lepszy od innych środków o podobnym działaniu. Po zastosowaniu rozkłada się do tlenu i nie pozostawia szkodliwych dla środowiska odpadów organicznych. Ozonowanie warzyw i owoców to obecnie powszechna czynność w przemyśle spożywczym. W służące do tego urządzenia wyposaża się coraz więcej przedsiębiorstw związanych z żywnością. Renomowani producenci tego typu sprzętów dokładają wszelkich starań, by zawsze były one zgodne z zapotrzebowaniem i preferencjami każdego klienta. Ozonowanie owoców i warzyw nie tylko pozbawia je szkodliwych związków, pestycydów czy zanieczyszczeń, ale także w naturalny sposób przedłuża ich trwałość, dzięki czemu właściciele sklepów spożywczych mogą zaoferować kupującym towar najwyższej jakości o znakomitym wyglądzie i walorach smakowych. Urządzenia ozonujące w mniejszym rozmiarze są do nabycia także na użytek własnego gospodarstwa domowego. Dzięki temu uzyskuje się na co dzień zdrową i dobrze oczyszczoną żywność, która jest gotowa do spożycia nawet na surowo! Tego typu sprzętu można z powodzeniem używać również do uzdatniania wody.